wtorek, 24 lutego 2015

lapacho

Lapacho - wewnętrzna kora długowiecznych drzew rosnących w lasach tropikalnych Ameryki 
Południowej i Środkowej. 
Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazały, że jest ono bogate w pierwiastki tj.: żelazo, wapń, magnez i mangan. Od stuleci pau d'arco (inna nazwa) wykorzystywane jest w medycynie naturalnej w leczeniu infekcji i schorzeń wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby, posiada właściwości antynowotworowe. Wywar z kory Lapacho pomaga zwalczyć pasożyty, ułatwia trawienie, poprawia działanie układu immunologicznego. 
Ma też właściwości antybiotyczne i działa detoksykacyjnie - przyspiesza oczyszczanie narządów wewnętrznych z nadmiaru toksyn i trucizn. 




Sposób przyrządzenia:
jedną łyżeczkę kory na szklankę wody, gotować przez 10-15 min., pozostawić do nasiąknięcia, odcedzić i pić tylko sam wywar. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz