Lapacho - wewnętrzna kora długowiecznych drzew rosnących w lasach tropikalnych Ameryki
Południowej i Środkowej.
Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazały, że jest ono bogate w pierwiastki tj.: żelazo, wapń, magnez i mangan. Od stuleci pau d'arco (inna nazwa) wykorzystywane jest w medycynie naturalnej w leczeniu infekcji i schorzeń wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby, posiada właściwości antynowotworowe. Wywar z kory Lapacho pomaga zwalczyć pasożyty, ułatwia trawienie, poprawia działanie układu immunologicznego.
Ma też właściwości antybiotyczne i działa detoksykacyjnie - przyspiesza oczyszczanie narządów wewnętrznych z nadmiaru toksyn i trucizn.
Sposób przyrządzenia:
jedną łyżeczkę kory na szklankę wody, gotować przez 10-15 min., pozostawić do nasiąknięcia, odcedzić i pić tylko sam wywar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz